Lisää lainat seuraavasti. Painamalla Lisää, aukeaa uusi ikkuna. Tähdellä(*) merkityt kohdat ovat pakollisia täyttää.
Nimi
HUOM. Koska nimestä luodaan lainalle kustannuspaikka, jota käytetään kohdistettaessa lyhennyksiä, nostoja ja korkoja oikealle lainalle, kannattaa lainan nimen alkuun laittaa muutama viimeinen numero pankin lainan numerosta. Tällöin on helppo kuitteja kirjatessa katsoa tositteelta, että esim tämä maksettu korko kuuluu lainalle 4387.
Lainojen nostot ja lyhennykset tulee aina kirjata lainan tiedoissa määriteltävälle saldotilille. Kirjanpidon helpottamiseksi kannattaakin kaikille lainoille yleensä valita sama saldotili, jolloin on helppo muistaa, että kaikki nämä kirjataan esim 2530 tilille. Sama koskee lainojen korkoja, jotka kirjataan aina määritellylle korkotilille. Siinäkin kannattaa yleensä valita kaikille lainoille sama, esim 8110 tili.
Lainapääomien ja korkojen käsittely tilinpäätöksessä ja verojen laskennassa määräytyy Käyttö verotuksessa -kohtaa syötettyjen prosenttien mukaan.
Tyypillisesti lisälainat kohdistuvan 100% maatalouteen ja korot huomioidaan maatalouden vähennyksinä, mutta esimerkiksi sukupolvenvaihdos lainoissa pääoma on yleensä jaettu ostetun omaisuuden arvojen mukaan esimerkiksi Maa- metsä ja yksityistalouden osuuksiin. Nämä osuudet syötetään lainan tietoihin, jolloin korot jakautuvat em prosenttien mukaan vähennettäväksi oikealla verolomakkeella.
Kun laina on joskus saatu kokonaan maksettua, kannattaa palata perustietoihin syöttämään päivämäärä Maksettu kokonaan kohtaan. Tällöin laina ei enää näy turhaan seuraavina tilikausina.
Käyttötarkoitus
Kirjaa lainan käyttötarkoitus.
Lainanantaja
Voit kirjata lainanantajan tiedot painamalla kentän vieressä olevaa painiketta ja sen jälkeen painiketta Lisää. Tämän jälkeen tietojen täyttäminen on samankaltainen kuin asiakastiedoissa. Kun olet kirjannut tiedot, voit valita kyseisen lainanantajan listasta. Tämä kohta ei ole pakollinen.
Toimiala
Valitse toimiala vaihtoehdoista se vaihtoehto johon laina on otettu.
Lainalaji (ei pakollinen)
Valitse listasta kyseisen lainan lainalaji: Pankkilaina, Valtion laina, Korkotukilaina, Eläkelaina vai Muulaina.
Nostopäivämäärä (ei pakollinen)
Anna lainan nostopäivämäärä.
Lyhennystapa (ei pakollinen)
Valitse listasta, mikä on lainan lyhennystapa: Tasalyhennys, Tasaerä, Kertalyhennys, Vekseli vai Muu.
Vakioerä (ei pakollinen)
Jos lainalla on vakioerä, kirjaa se.
Saldotili
Anna saldotili. Kannattaa käyttää samaa tiliä kaikilla lainoilla (kts sivun alusta) Oikeaa tiliä voi hakea esim kirjoittamalla ruutuun laina
Korkotili
Anna korkotili. Kannattaa käyttää samaa tiliä kaikilla lainoilla (kts sivun alusta) Oikeaa tiliä voi hakea esim kirjoittamalla korko
Kpryhmä
Kenttää klikkaamalla aukeaa lista mahdollisista kustannuspaikkaryhmistä.
Kustannuspaikka
Laina itsessään on kustannuspaikka, joten tätä kohtaa ei voi muuttaa.
Maksettu kokonaan
Tähän syötetään lainan viimeinen maksupäivä. Tämän päivämäärän jälkeen lainaa ei näytetä sitä seuraavilla tilikausilla. Kohdan voi jättää tyhjäksi ja täyttää vasta sitten kun laina on maksettu.
Saldo 1.1.20XX
Anna lainan saldo tämän tilikauden alussa.
Jätä tämä tyhjäksi, mikäli laina on nostettu 1.1. jälkeen. Tällöin lainan saldo alustuu silloin kun nostokuitti kirjataan kirjanpitoon
Käyttö verotuksessa-%
Lainapääomien ja korkojen käsittely tilinpäätöksessä ja verojen laskennassa määräytyy Käyttö verotuksessa -kohtaa syötettyjen prosenttien mukaan.
Tyypillisesti lisälainat kohdistuvan 100% maatalouteen ja korot huomioidaan maatalouden vähennyksinä, mutta esimerkiksi sukupolvenvaihdos lainoissa pääoma on yleensä jaettu ostetun omaisuuden arvojen mukaan esimerkiksi Maa- metsä ja yksityistalouden osuuksiin. Nämä osuudet syötetään lainan tietoihin, jolloin korot jakautuvat em prosenttien mukaan vähennettäväksi oikealla verolomakkeella. Lukujen summan tulee olla 100.
Ei huomioida nettovarallisuudessa
Jos et halua, että laina huomioidaan nettovarallisuuden laskennassa, laita rasti ruutuun "Ei huomioida nettovarallisuudessa".
Paina Tallenna ja tarvittaessa kirjaa lainoja lisää painikkeesta Lisää.